Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μελιτζάνες παπουτσάκια σε μπουκίτσες


Αύγουστος είναι και οι μελιτζάνες στήνουν χορό στα ταψιά.

Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω είναι μια εναλλακτική πρόταση του παραδοσιακού φαγητού. Οι μελιτζάνες παπουτσάκια γίνονται μπουκίτσες και στήνουν όμορφα ένα μπουφέ για φίλους...

Υλικά

3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες (προτιμώ τις άσπρες σε αυτή την συνταγή)

- Για τον κιμά (η κλασική συνταγή που συνοδεύει τα μακαρόνια μας)

300γρ κιμά (μοσχαρίσιο ή χοιρινό)
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
400γρ. ντοματάκι κονσέρβας ψιλοκομμένο
2 κουταλιές κέτσαπ
αλάτι
πιπέρι
---Την ψίχα από τις μελιτζάνες---

- Για τη μπεσαμέλ πατάτας

2 μεγάλες πατάτες βρασμένες και αλεσμένες σε πουρέ
1 κουταλιά βούτυρο
4 κουταλιές γάλα φρέσκο
1 αυγό
2 κουταλιές κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες με πάχος 3 εκ. περίπου. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν 2 ώρες.

Προτιμώ τις άσπρες μελιτζάνες γι αυτή την συνταγή
Έπειτα τις πλένουμε και τις σφίγγουμε μέσα στις παλάμες μας να φύγει όλο το νερό. Σκάβουμε λακουβίτσες για να μπει η γέμιση. Την ψίχα δεν την πετάμε αλλά την κρατάμε για να φτιάξουμε τον κιμά.

Τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες σε μπόλικο καυτό λάδι και τις τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας.

Τις τηγανίζουμε ελαφρά...
- Για τον κιμά

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.

Κρεμμυδάκι και σκορδάκι βουτιά στο λαδάκι...
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε καλά.

Έφτασε και η ώρα για τη βουτιά του κιμά
Ρίξτε όλα τα υλικά μαζί με 700γρ. νερό, ανακατέψτε και σιγοβράστε τη σάλτσα 1 ώρα περίπου.

Λίγο πριν δέσει για τα καλά η σάλτσα 
- Για τη μπεσαμέλ πατάτας

Ανακατεύουμε τον πουρέ πατάτας με το βούτυρο, το γάλα, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι. Αν γίνει πολύ σφιχτό βάζουμε 1 κουταλιά γάλα ακόμη.

Αν δεν έχετε κεφαλογραβιέρα βάλτε ό,τι άλλο τυρί υπάρχει στο ψυγείο σας
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε πυρέξ και τις καλύπτουμε με τον κιμά.

Αν σας περισσέψει κιμάς, φυλάξτε τον στην κατάψυξη για σάλτσα μακαρονάδας 
Βάζουμε σε κορνέ τον πουρέ και καλύπτουμε με το μείγμα τις ρόδες μελιτζάνας σχηματίζοντας ροζέτα πάνω στον κιμά.

Η μπεσαμέλ πατάτας στέκεται καλύτερα από την κλασική σε τέτοια πιάτα 
Ψήνουμε τις "μελιτζάνες παπουτσάκια σε μπουκίτσες" στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Τρώγονται ζεστά ή κρύα.

Όταν η ροζέτα χρυσίσει είναι έτοιμο...
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου