Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ινδικά σουβλάκια κοτόπουλο και κουσκούς λαχανικών


Αυτή η συνταγή έχει άρωμα Ανατολής και τι άρωμα... κατευθείαν από Bollywood.

Σήμερα σας ταξιδεύω στη μακρινή Ινδία μαγειρεύοντας σουβλάκι κοτόπουλο και σας παρουσιάζω ένα πολύχρωμο κουσκούς που μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα πιάτα ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Ένα βίντεο από Bollywood για να μπούμε στο πνεύμα της σημερινής γαστρονομικής ηδονής:

Υλικά

- Για το ινδικό κοτόπουλο

2 στήθη κοτόπουλο φιλέτο (ή βγάζουμε εμείς τα κόκαλα από το στήθος μ' ένα μαχαίρι)
8 ξύλινα σουβλάκια
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι κύμινο

- Για το κουσκούς

1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλη μελιτζάνα σε κύβους
1 πιπεριά πορτοκαλί σε κύβους
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
2 κολοκυθάκια σε ροδέλες
2 κούπες κουσκούς
2 κούπες βραστό νερό

Εκτέλεση

- Για το κοτόπουλο

Παίρνουμε τα ξύλινα σουβλάκια και τα βάζουμε σε νερό. Αυτό το κάνουμε για να μη καεί το ξύλο όταν θα τα ψήσουμε.

Αυτό να κάνουμε πάντα πριν ψήσουμε σουβλάκια
Παίρνουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κομματάκια. 

Δεν τα θέλουμε τα κομμάτια ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, την πάπρικα και το κύμινο. Τοποθετούμε και το κοτόπουλο ανακατεύοντας το καλά να πάει παντού η μαρινάτα. 

Ανακατεύουμε καλά το κοτόπουλο με τη μαρινάτα
Το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.

Παίρνουμε τη μαρινάτα και αρχίζουμε να βάζουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο στα σουβλάκια. 

Εδώ έχουμε 2 τρόπους

1) Σπάμε τα σουβλάκια στα δύο και βάζουμε από 2 κομματάκια κοτόπουλο στο καθένα. Αυτό το κάνουμε όταν έχουμε μπουφέ.

2) Βάζουμε από 4 κομματάκια κοτόπουλο στο κάθε σουβλάκι όταν το έχουμε για κυρίως πιάτο.

Εδώ σας δείχνω και τους δύο τρόπους που φτιάχνουμε τα σουβλακια
Τα ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά περίπου. Τα γυρνάμε συνέχεια για να ψηθούν από όλες τις μεριές.

- Για το κουσκούς

Τη μελιτζάνα την κόβουμε σε κυβάκια και τα αλατίζουμε. Μετά από 1 ώρα περίπου τα πλένουμε καλά και με τα χέρια μας πιέζουμε να φύγει το νερό.

Οι μελιτζάνες με το αλάτι τους
Τα κολοκυθάκια να κόβουμε σε ψιλές ροδέλες και τις πιπεριές σε κύβους.

Τα λαχανικά μας κομμένα και έτοιμα για την κατσαρόλα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι τα κάψει και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Θέλουν περίπου 6 λεπτά. 

Πανδαισία χρωμάτων μέσα στην κατσαρόλα
Μόλις είναι έτοιμα βάζουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Τώρα τα λαχανικά είναι έτοιμα
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κουσκούς. 

Η ώρα που το κουσκούς έπιασε πάτο - ΔΕΝ βάζουμε αλάτι και πιπέρι 
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε 6 λεπτά περίπου να απορροφήσει τα νερά και να φουσκώσει.

Και τώρα πια είναι όλα έτοιμα...

Σερβίρουμε το κουσκούς όπως το ρύζι πιλάφι (γυρισμένο σε κούπα) και τα σουβλάκια δίπλα!

Το πιάτο εξ Ανατολής στο τραπέζι σας
Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Πολλά εύγε από καρδιάς γι αυτό το νόστιμο και τόσο προσεγμένο πιάτο!

    Χαίρομαι που σε βρήκα!
    Σε φιλώ
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου,

      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια

      Φιλιά
      Εύη

      Διαγραφή